Kända svenska ateister

Nedan följer en lista över kända levande och döda svenska ateister. Det kan vara intressant att se att det faktiskt är fler än man kunde tro. Kristna kändisar framhåller ofta gärna sin kristna tro som någonting positivt, men det är mindre ofta offentliga personer känner behov att avslöja att de är ateister. Därför finns denna lista för att synliggöra ateismen, som en slags motvikt mot den massmediala exponeringen som kristendomen får genom att kändisar avslöjar sin tro.

Några av dessa personer citeras för att belysa att de själva angivit att de är ateister. Det ska inte ses som att citaten bevisar att personen är ateist, utan citaten är tänkta att illustrera vad som har bekräftats i flera sammanhang.

Skriv gärna och tipsa om fler kända svenskar som uttryckt sin avsaknad av tro. Adressen finns längst ned på sidan. Likaså bör man skriva om man finns med på listan men av någon anledning inte vill vara kvar där.

Levande

 1. Thomas Anderberg, författare, filosof
 2. "Jag tror att man kan lägga fram argument som visar att gud faktiskt inte kan finnas" (Filosofiska Rummet, SR, 13/6 2004)

 3. Lena Andersson
 4. "En motståndshandling upphör när den inte längre behövs. Så ateismen kommer alltid att finnas." (Sommar SR 9/7 2005)

 5. Robert Aschberg, journalist
 6. "Gud eller virvlat vatten. Totempålar eller managementfilosofer. Ödet eller Teliaaktien. Spöken, tarotkort, kaffesump, abborrskinn eller konstkritik. En tro är så god som en annan. Själv tror jag inte på de där grejerna." (En del tror på Gud - andra på virvlar, Aftonbladet 14/4 2001)

 7. Ingmar Bergman, regissör
 8. Skriver om sin ateism i den självbiografiska Laterna Magica
  (Fotnot: Det har ifrågasatts av en besökare om Bergman fortfarande är ateist på grund av intervjuer gjorda med honom på SR där han diskuterat sitt förhållande till gud, dock utan att vare sig säga att han tror eller inte tror att det finns en gud. Man kan naturligtvis tolka "gudsförhållande" så att man tror på gud, men det kan också tolkas som sitt förhållande till gud som idé.)

 9. Staffan Dopping, journalist
 10. Man behöver inte vara respektlös mot troende eller förakta de som har en religiös tro, men jag tycker inte att det verkar som om det finns några gudar, utan det verkar handla om något annat. (Staffan Dopping - en sanningssökare som lämnat journalistiken, Humanisten Nummer 2 2005)

 11. Johan Ehrenberg, Chefredaktör för tidningen ETC, författare
 12. - Är [Aileme] en politisk bok?
  - Ja. Inte så att det handlar om vår tid. Men den handlar egentligen om att all religion är skit och att man helt enkelt ska göra sig av med alla gudar.
  (Metro fredag 5 augusti 2005)

  - Blir det en bättre värld utan gudar?
  ­ Ja, jag tycker vi är alldeles för fega och okritiska mot religionen, som fortfarande högaktas som något fint i Sverige.
  (Metro 15 augusti 2005)

 13. Kjell Espmark, författare, ledamot i Svenska Akademin
 14. Gunnar Fredriksson, kolumnist i Aftonbladet
 15. Ett plågsamt gammalt problem som påstås vara aktuellt än i dag gäller hur en allsmäktig och god Gud kan tillåta så mycket ondska och jävelskap. Svaret är enkelt: det finns naturligtvis ingen sådan Gud. (Fåfänga försök att förklara underverk, Aftonbladet 10/3 2003)

 16. Christer Fuglesang, fysiker, Sveriges förste astronaut
 17. Visst hävdar Christer Fuglesang att han är mycket "jordisk". Och när jag nämner en astronaut som fick en religiös upplevelse under sin rymdpromenad, klipper han vänligt men bestämt av resonemanget med att påpeka att han själv är ateist. (Atlantseglaren från Bromma vill tänja gränsen mot rymden, DN, 10/12 2006)

 18. Jan Guillou, författare och journalist
 19. "Men vad fyller då tron för dig?
  - ingen, jag är ateist." (Ateisten som vill ha mer religion, Dagen 30/5 2002)

 20. Staffan Heimersson, författare, journalist
 21. Jonas Hållén, kolumnist
 22. "Eftersom jag är ateist läser jag sällan Nya testamentet, utom när jag vill lära mig mer om politiskt ledarskap." (Jesus Kristus Socialdemokrat, Dagens Arbete, januari 1997)

 23. Theodor Kallifatides, författare
 24. "Föreställningen att något är heligt bygger i sin tur på att det finns en tro, antingen på en gud eller på en profet eller på normer som är eviga och oföränderliga... Jag agerar som en hund vars svans är kapad men som fortsätter att vifta med den. Jag saknar med andra ord en metafysisk tro, men jag har haft en sådan och har vuxit upp i ett samhälle där en sådan fanns." (Så länge man kan skända finns det hopp, Dagens Nyheter, 2/2 2003)

 25. Bert Karlsson, skivbolagsdirektör
 26. "Teologi ā la Bert Karlsson?
  - Nä, nä, jag är ateist. Jag tror inte på någonting. Fast det kristna kärleksbudskapet, att älska sin nästa, det gillar jag. Det borde vara självklart egentligen, även om kyrkan kanske är den organisation som varit inblandad i flest krig här i världen." (Amos - magasinet för livsfrågor och kristen tro, Nummer 3, 2003)

 27. Georg Klein, läkare och författare
 28. "Han är så elak den där guden att hans enda ursäkt är att han inte finns." (Intervju i Arbetaren, 1999(?))

 29. Thorbjörn Larsson, chefredaktör på Dagens Nyheter
 30. "Jag är en tydlig ledare som kan driva processer. Jag tål motstånd och vill ha det. Det är viktigt att låta människor växa och det gör man om man vågar mötas. Men jag är också ateist - jag tror inte att enstaka redaktörer kan gå på vattnet och åstadkomma mirakler, det handlar om ett lagarbete." ("Jag kände direkt att det här, det vill jag", DN 17/8 2006)

 31. Nina Lekander, journalist
 32. "Det självklara är ju att inte tro; men det som är perverst är ju att det framställs som självklart att tro - eller att det heter ateism, bara det att, den negationen, liksom."

  (Filosofiska Rummet 8/10 2006)
 33. Jan Myrdal, författare
 34. "Jag är helt övertygad om att jag kommer att dö så som jag levat; utan religiös tro eller tillstymmelse till gudsupplevelse." (Så länge det finns troende har Gud makt, Svenska Dagbladet, 14/1 2003)

 35. Lars Ohly, partiledare (v)
 36. "Hur kom du på att du inte trodde på Gud?"
  "Det var inget dramatiskt, jag kände aldrig pressen hemifrån och har aldrig dragits till det religiösa. Jag har verkligen försökt att vara agnostiker, det vill säga tvivlare, men har fullständigt misslyckats. Jag är övertygad ateist och tror inte på ett högre väsen än människan." (Om barnen säger ifrån hoppar jag av jobbet, Aftonbladet 17/1 2004)

 37. Ingmar Persson, professor i praktisk filosofi vid Lunds Universitet
 38. - Varför är inte du Gud?
  - Därför att jag finns!
  (Svar på publikfråga i en debatt mot William Lane Craig i Lund 1999)

 39. Joakim Pirinen, serietecknare
 40. 52 procent... Ja, eller möjligen 53. Så stor del av mig är ateist, alltså. Men resten... Jag stöter ju hela tiden på människor som bevisligen besitter skarpare hjärnor än jag och samtidigt kallar sig kristna. Sånt får mig givetvis att fundera. ("Gud älskar sina hädare", Trots Allt, Nr 4 2004)

 41. Mona Sahlin, politiker
 42. Fredrik Sjöberg, författare, biolog och litteraturkritiker
 43. "En resa i underlandet är årets fynd för oss hard core-ateister som så till den grad ringaktar intolerant islamism och helkorkad kristendom av amerikansk modell att vi bara blir på dåligt humör och sura i magen av hela religionspaketet." (Fynd för trosvissa ateister, SvD 13/5 2004)

 44. Fredrika Spindler, filosof
 45. Christer Sturmark, författare, journalist, ordförande i Humanisterna
 46. Jag är ateist. Min hypotes, som jag känner mig starkt övertygad om, är att gud inte existerar. (Jag är en sökare!, Humanist-Info Nr 3 2005)

 47. Lena Sundström, journalist och författare
 48. "Jag står fortfarande utanför den kristna gemenskapen. Och där vill jag helst förbli. Fullt och fast övertygad om att Gud är 'människans största önsketänkande' (som Georg Klein så fint har uttryckt det). Det som har hänt är att jag har börjat tro på många av de människor som tror." (Kristna får det att krypa i min kropp, Metro 7/10 2005)

 49. Annika Sörenstam, golfproffs
 50. "Jag tror på det goda budskapet som finns inom religionen. Men att det finns någon däruppe ovanför molnen som styr är jag tveksam till." (Intervju i Sveriges Radio, januari 2002)

 51. Annika Tiger, IT-guru
 52. Jag är ateist. Jag kan inte tro på någon Gud, oavsett om det är en han eller hon, som tillåter svält, katastrofer, krig och elände runt om på vår jord. Varför ska små barn dö i cancer? Av svält? Det kan väl inte vara Guds mening? Varför ska små barn sprängas i småbitar, bara för att de råkar ha fötts i ett land i krig? Det är så pass många obesvarade frågor och därför kan jag inte tro på någon Gud eller högre makt. (Annika Tigers Blog, 20 maj 2004)

 53. Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi
 54. "Man kan inte bara välja att tro eller att inte tro, utan det beror ju på hur evidensen ser ut. Vad finns det för stöd för att tro? Vad finns det för stöd för att inte tro? Och jag menar att det finns överväldigande skäl för att man inte ska tro, att man inte är berättigad att tro - intellektuellt berättigad." (Filosofiska Rummet 8/10 2006)

 55. Bengt Westerberg, politiker
 56. Michael Wiehe, musiker
 57. Har du gått ur Svenska kyrkan?
  - Nej. Även om jag inte tror på Gud, tror jag starkt på människans behov av andliga dimensioner. Vi lever inte allenast av bröd. (Gud - nej, psalmer - javisst, SvD 12/12 2003)

 58. Sverker Åström, diplomat
 59. "(Om dokumentären på sin ålders vår.) Filmen är acceptabel, men jag har två invändningar, inte mot det som är med utan mot det som kommit utanför. Den ena är att man klippt bort mina utrikespolitiska kommentarer och hur jag ser på den svenska neutralitetspolitiken både under och efter andra världskriget. Och den andra invändningen är att man inte alls tar upp det jag sade om Gud. Jag förklarar varför jag inte tror på Gud och varför jag anser att ateismen är den enda hållbara ståndpunkten." (Talar hellre politik, DN 25/3 2007)

Döda

 1. Tage Danielsson, skådespelare och komiker

  "Om Gud hade funnits hade han väl inte varit så dum att han skapat Hedningar." (Tage Danielssons Bok, 1963)

 2. Ingemar Hedenius, filosof

  "Guds existens måste tillmätas en ytterst låg grad av sannolikhet, om saken ses ur förnuftets synpunkt. Och det vill säga, att förnuftet tillägger ateismen en överväldigande sannolikhet." (Tro och Vetande, 1949)

 3. Werner von Heidenstam, författare

  "Det var då rasande roligt, att du blev ateist" (Brev till August Strindberg, publicerat i Verner von Heidenstam & August Strindberg: Brev 1884-1890, 1999)

 4. Pär Lagerkvist, författare

  Beskrev sig själv som "en troende utan tro, en religiös ateist"

Länkar

 1. The Celebrity Atheist List
 2. Famous Dead Nontheists

Författare

Sidan är skriven av Fredrik Bendz

tillbaks  Tillbaks till startsidan


Sidan skapades 15 februari 2003
Sidan uppdaterades senast 21 december 2006

Valid CSS!

Valid HTML 4.01!

Kontakta ateism.se

(* extern anslutning)